Brunkebergs torg 2014 Logo

Hem

Under tre månader genomfördes projektet Brunkebergstorg 2014, en levande stadspark mitt i Klarakvarteren.

Läs mer...

Projektet Brunkebergstorg 2014 har nu nått sitt slut, men självklart får materialet och skulpturerna leva vidare . Genom hela processen, från skisser till nedmontering, har en tanke om återbruk, återvinning och framtid funnits med. Kotten, Droppen, Paviljongen och all trall har fått nya värdar och kommer leva kvar länge än. WC containern går tillbaka till uthyrningsfirman, ljustråden som gått längs med byggnaden från Sergels torg återvinns som brännbart/plast och de spegelblanka kioskerna tillhör staden och återkommer på ny plats i city i vår. Läs mer på projektets Facebooksida för att se var de större sakerna tar vägen! 

En gömd plats i stadens kärna förvandlades under juli-september 2014 från ett arkitektoniskt tomrum till en stadspark vars hörnstenar bestod av installationskonst, mat, musik och evenemang. Stockholms stad genomförde projektet Brunkebergstorg 2014, ett konst- och evenemangsprojekt med ambitionen att vitalisera diskussionen om ett hållbart, framtida Stockholm.

De gamla Klarakvarteren står än en gång inför stora förändringar. Brunkebergstorg 2014 utgjorde ett pilotprojekt där staden tillsammans med medborgare, näringsliv och organisationer fick unika möjligheter att ta reda på vad som får en plats att fungera. Den monumentala arkitekturen som idag ramar in torget fick under tre månader lämna tillbaka huvudrollen till stadens medborgare. Med lusthus i fontänerna, liveframträdanden och matbilar fick såväl stockholmare som tillresta besökare möjlighet att delta i och uppleva en hållbar stadsutveckling.

En ”visuell tråd” i luften ledde från porten vid Stadsteatern in till Brunkebergstorg där de två fontänerna fick var sin installation med klimatanknytning, ”Droppen” och ”Kotten”. Droppen var en mekanisk skulptur som imiterade vågrörelsen runt en droppe som träffar vattenytan. Mekaniken drevs av vindkraft. Kotten var ett lamelltak som reagerade på klimatet – lamellerna öppnade och slöt sig beroende på värme, kyla och solens rörelser. Styrningen skedde genom samma sorts beslag som man använder för växthusvädring.

Skulpturerna stod uppe i fontänerna på torget, och via en spång kunde man ta sig upp till fontänens mitt där det fanns möbler att sitta på och studera installationerna ”inifrån”.

Stockholms stad samarbetade i detta projekt med Guringo, design- och kommunikationsstudio. Stockholms gav också Gatmat i uppdrag att i anslutning till torget etablera Sveriges första matpark.